Забраната за износ на нефтопродукти на Лукойл Нефтохим, получени от руски

...
Забраната за износ на нефтопродукти на Лукойл Нефтохим, получени от руски
Коментари Харесай

Служебният кабинет брани износа и пристанището на "Лукойл Нефтохим"

Забраната за експорт на нефтопродукти на " Лукойл Нефтохим ", получени от съветски нефт, както и прекратяването на концесията на пристанище " Росенец ", дадена на бургаската рафинерия, ще докара до повишаване на горивата у нас. Наред с това има заплаха и от прекъсване работата на предприятието. Затова служебният кабинет подхваща дейности тези рестрикции по отношение на " Лукойл Нефтохим " да не се случат и компанията да продължи да изнася без проблем продуктите си, както и да употребява простанищния терминал " Росенец ".

Това обявиха през днешния ден служебният министър председател Гълъб Донев, а след него и вицепремиерът по икономическите въпроси Христо Алексиев и министърът на енергетиката Росен Христов по време на парламентарния надзор.

Депутатът от " Демократична България " Мартин Димитров попита защо служебното държавно управление тихомълком е взело решение при започване на октомври да разреши на " Лукойл " да остане концесионер на " Росенец " за още 24 години до 2046 година макар глобите на Европейски Съюз във връзка с съветските компании и съветския нефт поради експанзията ѝ против Украйна. Димитров зададе и въпрос за какво служебният кабинет иска да отмени решението на държавното управление на четворната коалиция бургарската рафинерия да осъществя само в страната ни горивата си, получени от съветски нефт, за който страната е издейства изключение от ембаргото на Европейски Съюз.

" Това са доста значими решения и не е редно да се вземат от едно служебно правителство. Трябваше да се обърнете за съвещания с Народното събрание ", уточни Мартин Димитров.

Според Димитров свободният експорт на горивата на " Лукойл " след 5 декември, ще докара до мощно повишаване на горивата у нас. Тогава влизат в действие ограниченията за импорт на съветски нефт в Европейски Съюз, които не важат за България, само че пък ще провокират внезапен скок на цените на горива в останалите европейски страни.

Точно на противоположното мнение са министрите от служебния кабинет.

" Първо, решение за повдигане на възбраната за износа на нефтопродукти на " Лукойл " от 5 декември още не е взето. В момента сме го сложили на публично разискване ", уточни министър председателят Гълъб Донев. Министърът на енергетиката изясни, че в случай че наложим възбрана за експорт, бургаската рафинерия ще се задръсти с продукция, която не може да пласира, тъй като българският пазар е по-малък от индустриалния потенциал. Това ще ограничи работата на рафинерията, оттова ще утежни рентабилността й и в последна сметка ще докара до прекъсване и до още по-голямо оскъпяване на крайните артикули като бензин и дизел, смята Росен Христов. " В момента нямаме възбрана за експорт, само че цените на горивата у нас са най-ниските в Европейски Съюз ", сподели енергийният министър.

По мотив концесията на пристанище " Росенец " вицепремиерът Христо Алексиев съобщи, че прекратяването й би довело до безпорядък на пазара на горивата и отново би застрашило работата на " Лукойл Нефтохим ". Това заплашва работните места на над 1500 души, уточни Алексиев.

Припомняме, че концесията на държавния пристанищен терминал  " Росенец " бе дадена на " Лукойл Нефтохим " за 35-годишен период през 2011 година Това е единственото пристанище, където може да се разтоварва нефт. " Служебното държавно управление взе само решение за неприлагане на глобите посредством дерогацията и за непрекратяване на контракта. Договорът на концесия нито е удължаван, нито е променян по някакъв метод ", акцентира Алексиев.

По думите му при преустановяване на концесията страната е застрашено от доста съществени искове. " На първо място - за възобновяване направените към този момент вложения. На последващо място, държавата чрез преустановяване на концесията ще се лиши от спомагателни вложения в размер на към 25 милиона евро и от спомагателни доходи от концесионни такси в размер на към 23 милиона евро ", уточни Алексиев.

Той уточни още, че е доста мъчно пристанището да бъде оперирано и от различен оператор без единодушие с " Лукойл Нефтохим ", тъй като една част от оборудванията са негова благосъстоятелност. Затова прекратяване на концесията би провокирало нарушение на естествената работа на рафинерията, което щяло да докара до дефицити на горива, а от там до повдигане на цените. Вицепремиерът Алексиев уточни, че едно постоянно държавно управление, в случай че реши, може да приключи концесионния контракт.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР